Derbyvinderen Snowflake fotograferet med Mark Ingdam umiddelbart før derbyet i 1956. Derbyvinderen Snowflake fotograferet med Mark Ingdam umiddelbart før derbyet i 1956.

Mark Ingdam

Den københavnske travtræner Mark Ingdam nåede i en kort karriere at detronisere sin læremester N. J. Koster og vinde hele ti championater på Charlottenlund Travbane. Derudover vandt Dansk Trav Derby tre gange og Dansk Trav Kriterium fire gange.

Mark Ingdam var drengen fra Nørrebro, der flyttede til Amager. Han var meget sportsinteresseret, hvilket bl.a. førte til, at han blev cykelrytter på Ordrupbanen.

Han begyndte i travet som lærling hos legendariske Niels Jan Koster, der hele vejen igennem var hans store forbillede.

Mark Ingdam vandt sit første løb i 1938 med Hanover Speed. Han tog sin trænerlicens i 1942 efter at have bestået trænerskolen med højeste karakter.

Den unge træners målsætning med hensyn til karrieren var ”Koster skal detroniseres”.

undefined

 Mark Ingdam som ung træner

Mark Ingdam repræsenterede en spændende fornyelse i sporten. Lidt fandenivoldsk og en opfindertype med lysten til at gå nye veje med hensyn til træningsmetoder, og han var for eksempel den første i Danmark, der benyttede sig af vatudtræk til heste i løb.

Han var også den første til at bruge en udløsercheck, som kunne forlænges under løbet. Udløserchecken fungerede på den måde, at hesten i startfasen var checket højt op for at sikre en hurtig start, hvorefter checken senere i løbet kunne udløses og forlænges med ca. 15-20 cm. Han brugte også goggles til en række heste, så de ikke blev generet af at få grus fra banebelægningen i hovedet.

 undefined 

Kriterievinderen Olympic med specialkonstruerede briller.

Prøvede hele tiden nye ting af

Mark Ingdam var i mangt og meget banebrydende. Han var altid klar til at søge udfordringer og til at gå nye veje, hvilket bl.a. ses af hans specialkonstruerede startvogn, et par år før den rigtige startvogn kom til Charlottenlund som første bane i Skandinavien i 1953. Denne bil blev udlånt til Sverige med debut på Jägersro.

undefined

Ingdams specialkonstruerede startmaskine afprøves på Amager Travbane allerede i 1948. Først fem år senere blev den rigtige startvogn indført.

Hans træningsoplæg var, at hestene skulle gå tre heat hver tredje dag. I heatene lagde han især vægt på, at hesten kunne speede, og hans heste blev trænet i pludselige speedryk overalt på banelegemet. Han kunne dermed også køre hurtigt i svingene til overraskelsesangreb på konkurrenterne. 

Vandt DM to gange i 1940'erne

Inden Mark Ingdam begyndte at vinde klassiske sejre i 1950’erne, havde han to gange vundet Mesterskab for Danmark.

Første gang i 1947 med Es, der i tiden 1.23,3 med det mindst mulige afviste den tidligere (og senere) mester Game Warden med Koster. Dernæst i 1949 med hoppen Hetta, der blev den mest vindende ældre hest i sæsonen (14.650 kr.) og forbedrede den danske hopperekord til 1.21,1 (Fra Sylvias 1.21,6).

undefined

Ejer Johs. Hansen med DM-vinderen Hetta og Mark Ingdam efter sejren i Indlænder Pokalløb 1949.

Rekordforbedringen skete i et internationalt heatløb på Amager, hvor Scotch Fez (Sören Nordin) havde vundet 1. heat i skandinavisk banerekord 1.18,0, mens Hetta havde galoperet. I 2. heat blev Hetta og Mark Ingdam i en flot slutspeed tredje på sin rekordtid til Iran Scott (Calle Schoug) og Scotch Fez, mens Scotch Fez vandt det 3. heat. Samme Scotch Fez sørgede året efter for den første skandinaviske sejr i Prix d’Amérique.

undefined

Mark Ingdam med sin tidligere læremester Niels Jan Koster i Stockholm 1954 i forbindelse med Skandinavisk Mesterskab. Hestene Odin Frisco og Moster var chanceløse mod Sören Nordins Frances Bulwark, der vandt løbet for fjerde gang. 

Læs også: Mark Ingdam fortæller om sine første år i travsporten i Væddeløbsbladets julenummer efter championatet i 1951.

Kriterium og derby med Snowflake og Bambino

En af Mark Ingdams store heste var Snowflake, Rex the Great-sønnen, der satte løbsrekord i både Dansk Trav Kriterium og Dansk Trav Derby, hvor hesten var helt overlegen. Hesten vandt i alt 133.620 kr. og tog 27 sejre, hvoraf de 17 blev vundet sammen med Ingdam.

Han gentog bedriften med sejre i kriteriet og derbyet med Casino the Great-sønnen Bambino, der blot udbetalte odds 1,70 ved derbysejren. 

undefined

Mark Ingdam, Egon Larsen og Walther Kaiser fotograferet før det berømte S-derby i 1956. Mark Ingdam kørte Snowflake, Egon Larsen Silvie Roy og Kaiser Safari the Great.

Andre unghestestjerner var Komtessen (nr. 2 i derbyet), Olympic (nr. 2 i derbyet), Polonia (nr. 2 i derbyet), Valodia (nr. 2 i kriteriet) og Aconto (nr. 2 i Derby), og selv om Valodia som 3-års altså ikke vandt Dansk Trav Kriterium og Aconto som 4-års altså ikke vandt Dansk Trav Derby, blev de to heste mest vindende i deres aldersklasser det pågældende år.

Læs også: Ingdams storløbssejre

Flest sejre vandt han med Logan (28), Slejpner (24) og Odin Frisco (23), og sidstnævnte blev i 1954 den hidtil mest vindende danske hest på en enkelt sæson, da den vandt 35.500 kr., samtidig med at den satte rekord ved at vinde på fem forskellige baner: Charlottenlund, Amager, Århus, Odense og Jägersro.

I København var Odin Frisco med ni sejre stærkt medvirkende til Ingdams suveræne championat dette år med 74 sejre.

Læs også: Ingdams championater og sejrsheste

undefined

Fra A.T.’s mesterskab for 4-årige 1960. 1 Basta Hanover (Leif Nielsen) og 11 Bambino (Mark Ingdam) kæmper hårdt med sejr for Basta Hanover.

Ingdam skabte stjerner, men hestene i hans stald fik ikke lange karrierer. Han drog selv en sammenligning med en bankbog, hvor et indestående på f.eks. 35.000 kr. lige så godt kunne hæves på en sæson, frem for på to til tre sæsoner. Det er illustreret ved mange sæsonchampions i hans varetægt.

undefined

Ingdam på vej på æresrunde med Bambino efter en afdeling af Philips Trav-Omnium i august 1960. På pressens terrasse er flere af skribenterne til sideartiklerne. Kaj Hansen (Cajus) med mørk jakke, Otto Donatzky (Donat) stående i skjorte og slips, og helt til venstre er der dokumentation for, at denne artikels medforfatter (Lars Donatzky) var til stede, 13 år gammel.

Læs også: "Mark Ingdam og hans julelege" - Ingdam fortæller bl.a. om hans træningsmetoder (Væddeløbsbladets jul 1952 af Donat)

Præcis vurdering af hestene

Mark Ingdam havde en imponerende evne til at fastslå, hvor hurtigt en hest kunne løbe. 

Han kunne gå ud og offentligt fortælle, hvilken tid f.eks. hans derbykandidat kunne præstere, og samtidig fastslå at den, der havde en hest der kunne præstere bedre – det var derbyvinderen. Forudsatte han, at hesten kunne præstere 1.24,0 over derbyets 3000 meter, ja så skete det med stor nøjagtighed.

undefined

Essi Lloyd og Mark Ingdam blev nr. 4 i Kaisers Emigrant-derby 1963 i 1.24,0, en tid, som Ingdam havde forudsagt. Det var det sidste derby, Ingdam kørte. 

Mark Ingdam havde privat en ret kaotisk tilværelse, og han døde i 1964 kun 46 år gammel. I hans alt for korte virke inden for sporten begejstrede han publikum og var en stor inspiration for en ny generation af trænere.

Læs også: Væddeløbsbladet redaktør Kaj Hansen (Cajus) skriver mindeord i Væddeløbsbladet ved Mark Ingdams død i 1964

Af Travsportens Hall of Fame/Carl Christian Junge og Lars Donatzky

 

Hvis du vil vide mere om Mark Ingdam og hans karriere, kan det anbefales at læse følgende:

1. Bongo Poulsens spændende og indgående historie om Mark Ingdam på Bongoracing.dk

2. Henrik Bergs portræt af Mark Ingdam på travsportshistorie.dk

3. Klaus Kochs fortælling om Mark Ingdam på Klauskoch.se (pdf - åbner i nyt vindue)